Hoeveel energie hebben mijn zonnepanelen geleverd?

Sinds een week heb ik zonnepanelen op mijn dak staan. Natuurlijk wil ik bijhouden hoeveel energie er wordt geleverd. De omvormer, die de stroom van de panelen omzet naar 220 volt, geeft wel wat gegevens, maar als je na een tijdje een mooie grafiek wilt hebben hoeveel er wanneer is geleverd, moet je zelf aan de slag.

De omvormer is een SMA Sunny Boy 2500. Hierop kun je o.a. uitlezen hoeveel vermogen op het moment aan het net wordt geleverd, hoeveel energie er die dag al is geleverd, en hoeveel er totaal is geleverd.

Om een overzicht in de tijd te krijgen, zou je regelmatig uit moeten lezen hoeveel er totaal geleverd is, en dat vergelijken met de vorige keer. Om goed te vergelijken, zou je bijvoorbeeld iedere week op een vast tijdstip deze stand moeten aflezen.

Praktisch

Maar het kan makkelijker, met wat slim rekenen komt het niet zo precies, en kun je toch een betrouwbaar overzicht maken.

Daarvoor moet je dan niet alleen de totale energie, maar ook de energie van die dag aflezen. Het verschil is de energie die tot en met de vorige dag geleverd is, ongeacht hoe laat je het die dag afleest.

Door de geleverde energie te vergelijken met de vorige keer dat je afgelezen hebt, en dit te delen door het aantal dagen, weet je het gemiddeld geleverde vermogen per dag over die periode, en maakt het niet zoveel  uit of je een keer een dag vroeger of later afleest, of zelfs een keer overslaat.

Dit is uitgewerkt in een spreadsheet, zoals hieronder aangegeven:

De eerste drie kolommen vul je in, E-total en E-today kun je van de omvormer aflezen, de datum van je kalender 🙂

De formule’s in de volgende drie kolommen kopiëer je naar de rijen eronder.

Het verschil (E-morning) is de geleverde energie tot en met de vorige dag, of van die ochtend. Vergelijk dit met de vorige keer dat er afgelezen is, en je hebt de geleverde energie over deze periode (E-period).

Deel dit door het aantal dagen, en je hebt de gemiddeld geleverde energie per dag (E-day).

Het ziet er nog niet zo boeiend uit, ik heb de panelen net een week, op het moment dat ik dit publiceer. Hier vind je de tabel met de huidige opbrengst.

Solar panels output

Bonus tip

Een makkelijke manier om bijvoorbeeld iedere week op woensdag een herinnering te krijgen om de standen af te lezen, is om een mailtje te sturen naar everywed@NudgeMail.com

Voor alle mogelijkheden, zie http://www.nudgemail.com/how/, of in het Nederlands vertaald.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.