Nooit meer 404!

404 – Pagina niet gevonden is de foutmelding, die je tegenkomt al de webpagina die je zoekt niet bestaat op het ingevoerde webadres. Sommige sites hebben zeer boeiende 404 foutpagina’s, maar daar ben je meestal niet zo in geïnteresseerd.
Als de pagina nog wel bestaat op de site, kan dit handige hulpmiddel die voor je terugvinden.

Als je een 404 foutmelding tegenkomt, bestaat de pagina blijkbaar niet meer op de verwachte locatie.  Misschien bestaat de pagina nog wel, maar is deze naar een andere locatie verplaatst, of heb je het adres verkeerd gespeld. Je kunt de pagina dan nog wel terugvinden via een zoekmachine. Zelfs als de pagina recent verwijderd is, is er nog een kans dat je deze via de Google cache terug vindt.

Je kunt snel zoeken naar zo’n verloren pagina met deze bookmarklet; 404 No More!

Dit bekijkt het web adres van die pagina, splitst het op in zoektermen, en maakt een zoekopdracht die wordt beperkt tot die site.

Installeren

Een bookmarklet is een stukje Javascript code, dat kan worden gebruikt alsof het een web adres is. Je kunt het dus toevoegen aan je bladwijzers of favorieten. In plaats van naar een nieuwe pagina te gaan, voert het een bepaalde actie uit, in dit geval maakt het dus een zoekopdracht en gaat naar Google met deze opdracht.

Als je een bladwijzerwerkbalk gebruikt in je webbrowser, kun je de knop/link simpelweg op deze werkbalk slepen.

Zo niet, dan kun je een nieuwe bladwijzer maken, en de volgende code in het URL veld plakken.

javascript:document.location='http://www.google.com/search?q=site:'+document.location.toString().split('/').slice(2).join('+').replace(/[#=\?]+/g,' ');

Op Wikipedia kun je meer lezen over bookmarklets.

Gebruik

Als je dan een “404 – Pagina niet gevonden” foutmelding krijgt, roep je deze bladwijzer op, en zie je de resultaten van de Google zoekopdracht. Als de pagina nog wel ergens bestaat, zal deze waarschijnlijk bovenaan de lijst staan. Zo niet, dan kun je proberen de zoekopdracht nog iets aan te passen, door alleen de meest relevante termen te gebruiken.

This post is also available in: Engels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.