Feestje! 12,5 jaar hardlooproutes op RunnerMaps

12,5 jaar geleden, in februari 2008 kwam RunnerMaps online, dat is de datum van de eerste gepubliceerde route, Rondje Diever. De eerste snapshot op Internet Archive dateert van 28 februari. Mooi moment om even terug te kijken. En vooruit te blikken. En te vieren met een mooie wedstrijd!

Garmin Forerunner 305Er waren rond die tijd al wel een paar websites waarmee je routes kon plannen. De reden om RunnerMaps op te zetten was om een hardlooproute op het horloge te kunnen volgen. Ik had destijds de Garmin Forerunner 305 en Garmin had de Communicator Plugin om een website met je toestel te kunnen verbinden. Daarmee kon je dus een route plannen en deze naar het horloge sturen, zodat je kon navigeren door het lijntje op het horloge te volgen. RunnerMaps was daarmee een van de eerste waarmee dat mogelijk was.

Inmiddels werkt de Communicator plugin niet meer: de meeste browsers ondersteunen de techniek niet meer. De laatste update was van 2014. De nieuwere Garmin toestellen werken ook anders: je ziet ze als een extra schijf op je computer. Je kopieert een GPX file naar de NewFiles folder om een route te uploaden, of beter nog, draadloos via je mobiele telefoon en de Connect Mobile App, waarmee je ook meteen Turn-By-Turn aanwijzingen krijgt.

Google Maps

Google Life coverEen alternatieve manier om je route te volgen was via Google Maps. Je kon een route maken in RunnerMaps en vervolgens openen op je mobiele telefoon in de Google Maps applicatie. Dat ging veel makkelijker dan in Google Maps zelf, volgens het blad “Google Life” dat begin 2016 een special had over routes maken met Google Maps en een artikel over RunnerMaps:
“Zolang Google het zelf niet zo gemakkelijk maakt, is dit de perfecte plek voor wandelaars en hardlopers om hun routes samen te stellen”
“RunnerMaps is erg gebruiksvriendelijk. Je klikt op de kaart en de route wordt voor je ogen uitgestippeld. Daar kan Google nog wat van leren.”

Later in 2016 is Google Maps aangepast en sindsdien is het niet meer mogelijk om een route direct in Google Maps te openen. Gelukkig zijn er alternatieven, je kunt een route ook gewoon in RunnerMaps op je mobiel volgen. Weliswaar zonder gesproken aanwijzingen, maar je ziet op je scherm precies waar de route is en waar jezelf bent.

Gebruiksvriendelijk en innovatief

Gebruiksvriendelijkheid en innovativiteit zijn altijd de pijlers van RunnerMaps gebleven. Geïnspireerd door de voor iedereen bekende interface van Google Maps,  maar door te focussen op het maken van routes nog makkelijker.

Vernieuwingen waarin RunnerMaps één van de eerste was, zijn o.a.:

  • direct uploaden van routes naar je Garmin toestel,
  • het volgen van voet/fietspaden i.p.v. alleen maar rechte lijnen,
  • geschikt maken voor gebruik op mobiele telefoon, en
  • het aanpassen van routes met punten die je weer kunt verslepen.

Naast de specifieke routetoepassingen heeft RunnerMaps meer gedaan:

  • loopgroepen en atletiekverenigingen zichtbaar maken op de kaart,
  • een overzicht om je wedstrijdresultaten bij te houden en te analyseren, oorspronkelijk opgezet als ‘kilometervreters‘ als opvolger van de competitie in het papieren Trimloopboekje, en
  • vrij snel na het uitbreken van de coronacrisis: virtuele wedstrijden, niet alleen wekelijkse wedstrijden om aan mee te doen, maar ook de mogelijkheid om zelf te organiseren voor je loopgroep.

RunnerMaps blijft natuurlijk doorontwikkelen. Zo wordt gewerkt aan:

  • meer bewerkingsmogelijkheden, zoals routes omdraaien en ander startpunt kiezen;
  • combineren van routes en toevoegen van locaties (parkeren, inschrijven, …) om deze als wedstrijd om de site van de organisatie te laten zien;
  • aanpassen van routevoorkeuren, bijv. voorkeur voor verharde of onverharde paden lopen, heuvels of juist vlak fietsen;
  • supporter/premium optie, waarmee je geen advertenties meer ziet en meer en betere kaarten voor de achtergrond kunt gebruiken. De gratis versie blijft natuurlijk ook bestaan.

RunnerMaps JubileumwedstrijdJubileumwedstrijd

Maar eerst gaan we een feestje vieren: op 23 augustus is er een (virtuele) jubileumwedstrijd, met afstanden van 1500 meter tot de hele marathon, dus ongetwijfeld ook met jouw favoriete afstand.

This post is also available in: Engels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.