Nieuwe versie van Gmail naar Evernote script voegt Gmail link toe aan notities

Versie 2 van het  Gmail naar Evernote script is uit. Deze nieuwe versie voegt een tekstblok toe bovenaan de notitie in Evernote, met daarin de belangrijkste email headers (From, To, Date) en een link terug naar het bericht in Gmail. Als je bijvoorbeeld een email bericht naar een takenlijst in Evernote stuurt, kun je van daaruit makkelijk naar Gmail om een antwoord sturen als de taak af is, zonder uitgebreid te moeten zoeken om het bericht terug te vinden.

Er zijn meer veranderingen, en je moet een instelling veranderen als je meerdere Google accounts gebruikt, In dat geval is namelijk de link niet altijd correct.

Deze versie kan een email bericht sturen als een nieuwe versie beschikbaar is. Als je het script direct vanaf bit.ly/gmailevernote draait,  hoef je het niet zelf bij te werken, en krijg je alleen een bericht als er iets belangrijks veranderd, bijvoorbeeld om de instellingen aan te passen als dat nodig kan zijn.

Als je een kopie hebt gemaakt van het script, zul je altijd een bericht ontvangen, zodat je ook je eigen kopie kunt updaten.

Het kan zijn dat je opnieuw moet authoriseren en toestemming verlenen, zie hiervoor de eerdere update on Gmail to Evernote.

Instellingen

Voor de basis instellingen, zie het eerste artikel over Gmail to Evernote.

Multiple sign-in

Als je bij meerdere accounts in Google hebt aangemeld, is er geen unieke URL voor een email bericht. Voor een bericht met ID 12345abcd, zijn er twee mogelijke URL’s:

 1. Het webadres dat je leest in de adresbalk van Gmail:
  https://mail.google.com/mail/u/0/?shva=1#inbox/12345abcd
 2. Van de RSS feed (https://mail.google.com/mail/feed/atom), dat ziet er uit als:
  http://mail.google.com/mail?account_id=example@gmail.com&message_id=123456abcd&view=conv&extsrc=atom

De eerste link werkt alleen met de eerste account waarmee je ingelogd bent (standaard account). Als je met meerdere accounts bent ingelogd, wordt de link https://mail.google.com/mail/u/1/?shva=1#inbox/12345abcd voor de tweede account, enz.. De link naar een email bericht kan dus anders zijn als je uitgelogd bent en opnieuw inlogt in een andere volgorde, of in een andere browser werkt.

De tweede methode ziet er beter uit, want het geeft zowel de account als de email ID aan. Helaas blijkt dit alleen te werker voor de standaard account. Technisch begrijp ik niet waarom dit niet werkt, het zou niet zo moeilijk moeten zijn voor Gmail om te checken of de bewuste account is ingelogd, en die dan te gebruiken. Ik neem aan dat dit een bug is, of over het hoofd gezien door de mensen van Google.

Met dank aan Mo’in Creemers die me op het tweede URL formaat wees. Het is nu aan Google om dit werkend te krijgen!

Work-around

Het Gmail to Evernote scripts voegt een link als in het eerste formaat toe aan Evernote. Zoals genoemd, werkt deze alleen voor de standaard account. Als je multiple sign-in gebruikt, kun je het script zo instellen dat de alternatieve links ook toegevoegd worden, zoals heronder:

https://mail.google.com/mail/u/0/?shva=1#inbox/12345abcd - user 1 - user 2 (example@gmail.com)

Je kunt het aantal users/accounts instellen met de User properties (onder File – Project properties), vul dit aantal in bij gm2en_nacct.

Email headers

In de nieuwe versie worden email headers toegevoegd aan Evernote. In de notitie kun je nu zien wie het bericht gestuurd heeft, aan wie, en wanneer. Andere headers zijn ook mogelijk door de waarde van de gm2en_fields user property aan te passen. Hierin staan de gevraagde velden, gescheiden door komma’s..

Standaard is dit ‘From, To, Cc, Date’. De headers worden alleen getoond als er ook iets in staat, dus als we geen Cc addressen zijn, zie je dit hele veld niet. Andere velden die je kunt toevoegen zijn: Bcc, ReplyTo, and Subject.

Als je deze headers niet wilt toevoegen aan de notitie, laat je deze user propety leeg. Als je ook geen link naar het email bericht in Google zou willen, zet je de waarde voor gm2en_nacct op 0.

Opmaak

Je kunt ook de opmaak (CSS style) van de header DIV, waarin de email headers en de link(s) staan, aanpassen. Standaard staat hier  ‘border-bottom:1px solid #ccc;padding-bottom:1em;margin-bottom:1em;‘, waarmee een lichtgrijze lijn tussen de header en het bericht komt te staan.. Je kunt dit veranderen door de user property gm2en_hdrcss te bewerken.

Andere aanpassingen

De namen voor de user properties, die specifiek voor dit script zijn, hebben nu een voorvoegsel gm2en_, om verwarring met andere scripts te voorkomen.

 

 

 

This post is also available in: Engels

4 gedachten over “Nieuwe versie van Gmail naar Evernote script voegt Gmail link toe aan notities

 1. Ron Hessing

  Beste Harry, wat een mooie oplossing!! Indien ik ‘grand access’ klik nadat ik op jou link heb geklikt, geef ik jou dan toegang tot mijn email?

  Vriendelijke groet,

  Ron Hessing

  1. Harry Bericht auteur

   Als je ‘grant access’ klikt, geef je niet mij, maar het script toegang tot je email. Het script moet tenslotte je email kunnen lezen om de labels the checken en eventueel berichten door te sturen. Maar het is in principe mogelijk om met zo’n script al je email te lezen en door te sturen naar willekeurige anderen. Daarom is het belangrijk dat het script openbaar is, en door iedereen gelezen kan worden, zodat je ook zeker weet dat het geen misbruik maakt van de rechten.

   Je verleent dus toestemming aan het script, niet aan mij, Ik kan het script wel veranderen, maar als ik dat doe, krijg je opnieuw het verzoek om toegang te verlenen. Je kunt dan eventueel precies nalezen wat er aan het script veranderd is, en meestal zet ik bovenaan het script ook wel kort neer wat er veranderd is. Dat kan wel irritant zijn, als je te vaak opnieuw toestemming moet verlenen, daarom probeer ik updates ook zoveel mogelijk in één keer tegelijk uit te voeren.

  1. Harry Bericht auteur

   Het probleem als je multiple sign-in gebruikt, is dat je niet van tevoren weet wat het web adres is waarop je de email weer kunt vinden in Gmail, er zijn verschillende varianten mogelijk, afhankelijk van de volgorde waarin is ingelogd. De work-around is dat het script alle verianten geeft, waarvan er slechts één klopt–het script weet alleen niet welke.
   Zelf zul je, als je tussendoor niet uitlogt, of altijd in dezelfde volgorde inlogt met je verschillende accounts, wel weten wat je standaard acccount is, en welke bij user 1, 2 of 3 hoort, en kun je dus meestal wel direct op de juiste link klikken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.