Je Garmin sporthorloge wordt een schaatshorloge!

126rondenUpdate:  de Schaatshorloge App is nu live, kijk op www.schaatshorloge.nl

Als fanatiek schaatser heb je wellicht al een MyLaps ProChip, waarmee je op de website achteraf je rondetijden kunt zien. Tijdens het schaatsen gebruik je misschien een handmatige rondenteller. Vanaf volgend seizoen kan dat een stuk makkelijker: alle informatie direct op je Garmin sporthorloge. Met nog wat handige extra’s, als je de tijd voor een aantal rondjes of een bepaalde afstand wilt meten. Zo is het een echt schaatshorloge.

Hoe werkt dat?

Op de nieuwere generatie Garmin sporthorloges kun je zelf apps installeren, zoals de Speed Skating App die binnenkort verschijnt.

De MyLaps ProChip transponder om je enkel registreert iedere keer als je streep passeert en de rondetijd is vrijwel direct beschikbaar op de MyLaps website.

De app haalt deze informatie van de MyLaps website en laat dit zien op het schermpje van je horloge. Dit kan enkele seconden duren, maar je voelt je horloge trillen als de nieuwe rondetijd binnenkomt.

In de praktijk

In deze video zie je wat Sven Kramer op het horloge zou zien als hij deze gebruikt zou hebben tijdens de 10 km op de WK allround 2016 in Berlijn. Deze schaatsers hebben natuurlijk een coach die deze informatie aangeeft, maar dat is niet voor iedereen weggelegd.

De app heeft drie schermen, waaruit je kunt kiezen. Alle schermen laten in het midden de laatste rondetijd zien. Het totaal scherm geeft bovenin de beste rondetijd en onderin het totale aantal ronden.

Als je bijvoorbeeld je tijd over 10 ronden wilt meten, ga je naar het volgende scherm, sessies. Je klikt op de lap-knop van je horloge, en bij de eerstvolgende passage van de streep begint een nieuwe sessie: op het scherm zie je dan na iedere ronde het aantal ronden in die sessie en de tijd die je daarmee bezig bent. Gewoon doorschaatsen tot je bij de 10 ronden bent, en je leest je tijd af.

Als je een tijd wilt meten over een afstand die niet een geheel aantal rondjes is, zoals een 1000 meter, kan dat ook: het derde scherm, Timer is een stopwatch. De tijd hierop begint te lopen zodra je de lap-knop indrukt, en stopt ook weer met dezelfde knop. Je moet dan dus wel handmatig timen, maar het aantal ronden wordt nog steeds voor je geteld. Dat zal bij een 1000 meter niet zo’n probleem zijn, maar bij een 5000 al iets meer.

Er wordt nog gewerkt aan extra dataschermen, die je zelf kunt bepalen, net als met de standaard apps op het horloge. Daarin kan bijvoorbeeld je hartslag staan, of je snelheid als je op een open ijsbaan rijdt met goede GPS verbinding.

De app neemt ook de normale gegevens op, zoals je hartslag en de GPS-positie en snelheid, hoewel die laatste bij een indoor ijsbaan minder betrouwbaar zullen zijn. Deze worden opgeslagen als activiteit in Garmin Connect. Ik ben nog aan het uitzoeken hoe ik de gegevens van MyLaps het beste met die van Garmin Connect kan combineren.

De Speed Skating App is geïnspireerd door het oorspronkelijke idee van de MyLaps app voor de Pebble smartphone van Pieter Meulenhoff.

Wat heb je hiervoor nodig?

Allereerst natuurlijk een geschikt Garmin sporthorloge, hier staat een lijst met mogelijke modellen.

Daarnaast heb je een MyLaps ProChip nodig, daarmee wordt je tijd geregistreerd.

Om de Internet verbinding met je horloge te maken, moet je je mobiele telefoon bij je dragen. Zelf gebruik ik daarvoor een SPI-belt, maar er zijn natuurlijk meer mogelijkheden.

De ijsbaan waar je schaatst moet een MyLaps registratiesysteem hebben. De meeste ijsbanen in Nederland hebben dit, zie de lijst op de MyLaps site.

Hoe verder?

Als je binnenkort een nieuw sporthorloge aanschaft, kun je deze mogelijkheden in je overweging meenemen en kiezen voor een Garmin model.

Het schaatsseizoen is nu zo goed als voorbij, dus op dit moment kun je er verder niet zoveel mee. Ik ga binnenkort de app uploaden naar de Connect IQ store.

Tegelijkertijd ben ik bezig met een website waarop je het passeren van de streep kunt simuleren; je kunt dan experimenteren met de app, zodat je niet voor verrassingen staat wanneer je er de ijsbaan mee opgaat.

Als je op de hoogte wilt blijven van de ontwikkelingen, schrijf je dan in op de mailing lijst: stuur een email bericht naar nieuws+subscribe@speedskatingapp.nl of ga naar https://groups.google.com/a/speedskatingapp.nl/d/forum/nieuws

14 gedachten over “Je Garmin sporthorloge wordt een schaatshorloge!

  1. Harry Bericht auteur

   Dat betwijfel ik, volgens een recensie kan de Suunto Ambit 3 geen verbinding met Internet maken, en dat is wel nodig om de rondetijden van MyLaps te kunnen ophalen, Maar die recensie is bijna twee jaar oud, dus misschien is er meer mogelijk met nieuwe types, maar ik kan er weinig informatie over vinden.

 1. Anne Tanja

  Vandaag geschaatst met Fenix 3 en schaatshorloge app. Normaal gesproken gebruik ik enkel de HR monitor om mijn hartslag te monitoren aan de hand van rondetijden. In de veronderstelling dat deze app ook je hartslag registreert tijdens het schaatsen de app gestart en mijn rondjes gaan rijden. Maar helaas registreert de app niets als deze geen verbinding heeft met je telefoon. GPS gebeurt wel iets mee, maar dat is totaal niet interessant. Het zou mooi zijn als de app gewoon functioneert tijdens het schaatsen als HR monitor. (handig tijdens trainingen) en zodra de verbinding heeft met je telefoon de rondetijden/rondjes gereden laat zien op het display. Ipv continu een waarschuwings scherm dat er geen verbinding is met de telefoon. Dan kun je misschien ook een keuze functie maken om GPS aan en uit te zetten. Ijsbaan is immers een 400mtr baan en behoeft geen GPS op de nederlandse banen. Zie voorbeeld: http://www.vinksite.com/Laps.htm?HC-53145&Kardinge&25&102

  1. Harry Bericht auteur
   • Er is eerder vandaag een nieuwe versie van de app uitgekomen, waarmee ook de hartslag geregistreerd wordt, versie 0.1.3; het versie nummer geeft al aan dat er nog meer verwacht kan worden, er wordt bijvoorbeeld aan gewerkt om nog meer informatie op te slaan in Garmin Connect, en ook om deze tijdens het rijden op een scherm weer te geven. Het versienummer kun je zien via het horlogemenu – Over deze App.
   • GPS kan interessant zijn als je op een buitenbaan rijdt, je hebt dan tijdens de ronde continu een (benadering) van je snelheid. Op een binnenbaan of semi-overdekte baan is het signaal vaak zo slecht dat je er weinig aan hebt. Je kunt de GPS uitschakelen via het menu in de app op het horloge.
   • Functionaliteit als er geen verbinding is, is een interessante optie, maar moet ik eerst verder onderzoeken.
 2. Wido

  Wat een goed initiatief zeg. Ik krijg binnenkort mijn Fenix 3 Hr, en vroeg mij af of deze ook tijdens het schaatsen te gebruiken is. Dank voor al je moeite. Ik hoop hier snel gebruik van te maken op binnenbanen en tzt op toertochten buiten…

  1. Harry Bericht auteur

   Ja, je kunt de deze ook voor de Fenix3 HR gebruiken. Vooral bij het schaatsen op de ijsbaan. Voor toertochten buiten zou ik gewoon hardlopen of fietsen gebruiken, en dan achteraf in Garmin Connect de sport veranderen in Schaatsen, want dan kun je gewoon de snelheidsmeting van de GPS gebruiken.

  1. Harry Bericht auteur

   Daar zijn nog geen plannen voor. Ik zou het wel interessant vinden, maar heb er helaas geen tijd voor om dit te ontwikkelen. Als iemand interesse heeft dit te ontwikkelen, wil ik graag eens verder praten!

 3. Hugo van Leeuwen

  Hoi Harry, het ziet er heel goed uit! Maar wat ik eigenlijk zoek is een GPS horloge (voor natuurijs) die gecombineerd is met de bovenstaand beschreven connectie met een transponder van ProChips / My Laps . Weet jij of zoeits bestaat? (Ik kan het uit de reacties en de Website van Garmin niet helemaal opmaken.)

  1. Harry Bericht auteur

   Hoi Hans,
   De Garmin horloges waar dit op werkt hebben ook allemaal GPS. Als je een activiteit met de Schaatshorloge app doet, zie je op Garmin Connect de gebruikelijke GPS gegevens (afstand, snelheid zoals gemeten door GPS), en op de Schaatshorloge website de rondetijden en evt. intervaltijden. Op beide sites zie je ook de hartslag.
   Maar voor natuurijs gebruik ik zelf een aangepaste activiteit (https://www8.garmin.com/manuals/webhelp/fenix5plus/NL-NL/GUID-7B574BD8-05BB-410D-9A2A-7646D0B037B6.html), waar ik de gegevensvelden kan aanpassen. De prominente rondetijd op de Schaatshorloge app is dan niet zo relevant.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.