Marathon Apps, waarom gaat het steeds fout?

2015-04-12 19.24.49Vandaag was de Rotterdam Marathon. Ook voor deze marathon was een app voor de smartphone uitgebracht. Ik denk dat de belangrijkste gebruikers van dit soort apps de supporters zijn, die hun favoriete lopers willen volgen, langs het parcours of thuis.

Er is sprake van enige innovativiteit, maar er is duidelijk niet echt nagedacht over hoe deze gebruikt wordt, en hoe je dit makkelijker kunt maken. Waarom is het huidige format niet goed, en hoe moet het dan wel?

Innovaties

Allereerst de innovaties. Bij vorige apps heb ik al wel gezien dat er een kaartje bij is, maar wat voor mij nieuw was, was dat de positie van de lopers er ook op is aangegeven. De lopers die ik volg staan volgens het kaartje nu (uren na de finish) nog bij het 40 km punt, maar het principe is aardig.

Het kan nog mooier: geef in plaats van de positie van de laatst gepasseerde mat, de positie door waar ze zouden zijn als ze in hetzelfde tempo doorlopen. Als je langs de kant staat, maakt dat het makkelijker om in te schatten wanneer ze voorbijkomen.

Ook mooi is dat als je als loper toch je smartphone meeneemt, je je ook kunt laten tracken via de GPS in je smartphone. Geen van de mij bekende lopers heeft hier gebruik van gemaakt, dus ik kan niet zeggen of het goed gewerkt heeft, maar het principe is mooi.

Onbetrouwbaar

Maar het live tracken van lopers blijft een probleem. Allereerst de updates. In het begin ging het goed, maar na een uurtje kwamen geen tijden meer door. Gedurende de rest van de marathon kwam af en toe weer even een tijd door. Waarom kan dit niet betrouwbaar geregeld worden?

Weinig dingen in ICT zijn zo voorspelbaar als het aantal lopers dat tijdens een marathon over de matten gaat, en met de hedendaagse cloud services kun je computercapaciteit inkopen zoveel je nodig hebt op precies die momenten dat je het nodig hebt. Dus er is geen enkele reden meer waarom het tracken van de lopers niet betrouwbaar en direct via een app beschikbaar is. En toch gaat het erg vaak mis. Waarom???

Onoverzichtelijk

List of tracked runnersStel nu dat het tracken wel goed gaat, en de informatie keurig op je app binnenkomt. Het eerste wat je ziet is het overzicht van de lopers die je volgt, zoals hiernaast. Ze zijn inmiddels allemaal binnengekomen, maar toch staat de locatie bij de meeste nog op 1/2 marathon. Als dat goed zou werken, is dat de enige indicatie dat er nieuwe informatie is binnengekomen, maar de praktijk is dat je af en toe alle lopers even aan moet klikken om te zien of er al nieuwe informatie is.

Omslachtig, en het kan zoveel makkelijker:

  • Sorteer de lopers op volgorde van de laatste informatie, dus zodra één van hen een meetpunt passeert, komt hij weer boven aan de lijst, en schuift met iedere passage van een andere loper verder naar beneden, tot hij weer een meetpunt passeert. Je ziet dan meteen van wie er nieuwe informatie is.
  • Laat alvast de meest relevant informatie zien, ik denk dan aan de verwachte eindtijd op basis van de laatste metingen. Als iemand bijvoorbeeld de 25 km passeert in 2:02:12, en de 30 in 2:26:39, kun je uitrekenen dat de eindtijd 3:26:16 zal zijn (als hij in dit tempo doorloopt). Dat is vaak de meest relevante informatie die je dan wilt weten, en door die meteen te geven, hoef je niet eerst door te klikken.

Nutteloze informatieInfo van een loper

Als je doorklikt op één van de lopers, krijg je een tabel met informatie die precies dat is wat het meetpunt registreert, maar waar je niet direct wat aan hebt. Eerst moet je zelf rekenen voor je het kunt interpreteren. Maar hebben we juist daar niet een app voor?

De tijd is dus het tijdstip van de dag waarop de loper een meetpunt gepasseerd is. Dat is alleen nuttig als je even verderop staat, zodat je kunt uitrekenen wanneer je loper langs komt.

Maar ook dan kan het makkelijker: je telefoon heeft een GPS, de app kan dus zien of je langs het parcours staan, uitrekenen wanneer één van je lopers langs komt, en dit tijdstip laten zien, zelfs even een piepje geven vlak voordat deze langskomt.

Wat wel nuttig is om te weten:

Timing point Net time Pace
5 KM 00:24:14 04:51
10 KM 00:48:23 04:50
15 KM 01:13:13 04:58
20 KM
1/2 Marathon 01:43:07 04:54
25 KM 02:02:12 04:53
30 KM 02:26:39 04:53
31 KM
33 KM
35 KM
40 KM
Finish 03:26:16 (expected)
  • Netto tijd over de afstand tot nu toe, zodat je kunt vergelijken met het geplande of verwachte schema
  • Verschiltijd, de tijd tussen de laatste twee meetpunten, zodat je kunt zien of de loper het tempo nog steeds volgt, of
  • Tempo (tijd per kilometer), om dezelfde reden, maar makkelijker als de meetpunten niet op regelmatig afstanden staan.

Moet ik nog vermelden dat, met de informatie onder Timing point, de kolom Distance een beetje overbodig is? Behalve dan voor de mensen die niet weten dat de marathon 42,195 km is, en de halve dus 21,097, maar dat kun je eventueel in een voetnoot nog kwijt.

Conclusie

Eigenlijk is het een prachtig systeem, lopen met een chip, zodat je supporters je kunnen volgen. Het vastleggen en opslaan lijkt prima te werken, ik kan me niet herinneren dat dit ooit misging. Maar het realtime delen via Internet blijft, met de huidige technische mogelijkheden, een onnodig probleem, en over de gebruiksvriendelijkheid van de app wordt te weinig nagedacht.

This post is also available in: Engels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.