Een nieuwe RunnerMaps

Screenshot van RunnerMaps.nlDe eerste versie van RunnerMaps.nl is opgezet in 2008 om op een eenvoudige manier hardlooproutes uit te kunnen zetten en de afstand te meten. Met zijn gebruiksvriendelijke interface en vooruitstrevende functies (zo was RunnerMaps de eerste die routes automatisch voetpaden liet volgen) liep het aantal trouwe gebruikers gestaag op. Met de opkomst van nieuwe toestellen (tablets, smartphones) en nieuwe mogelijkheden van Google Maps, werd het tijd om ook RunnerMaps te vernieuwen. De site is van de grond af opnieuw opgebouwd, en het resultaat stemt tot tevredenheid. Hier worden de mogelijkheden beschreven.

Routes maken en bewerken

Op een desktop computer kom je eerst op het scherm ‘Maak een route’, eventueel kies je dit scherm door op het potloodje linksboven te klikken.

Hardlooproutes maak je door simpelweg op de kaart te klikken, en nogmaals op de punten waar je langs wilt lopen. Standaard worden hierbij voetgangersroutes gevolgd, maar je kunt ook kiezen voor fietsroutes (meestal doorgaande fietspaden, soms wat langer dan de voetgangersroute) of rechte lijnen. Rechte lijnen zijn belangrijk als je over een pad loopt dat niet op Google Maps staat. Je kunt dan vaak op de satellietbeelden zien waar het pad loopt, en deze met lijnstukjes toevoegen aan de route.

In de oude versie, en bij de meeste andere websites waarmee je hardlooproutes op de kaart kunt zetten, worden automatisch tussenliggende punten toegevoegd om de voetpaden te volgen. Een route bestaat dan vaak uit honderden segmenten. Dat maakt het erg lastig om een eenmaal ingevoerd stuk route te verleggen, want je moet dan alle tussenliggende punten verleggen.

In de nieuwe RunnerMaps worden geen tussenpunten meer toegevoegd, zodat je makkelijker een ingevoerd gedeelte kunt verleggen door een punt te verslepen. Of een segment, er wordt dan automatisch een nieuw tussenpunt toegevoegd waar je het segment versleept. Tijdens het verslepen zie je direct hoe de route zal gaan lopen.

Routes opzoeken, volgen en beheren

Bestaande routes kun je opzoeken in het scherm ‘Zoek een route’, dit scherm kies je door op het vergrootglas te klikken linksboven.

Je kunt op de kaart zoeken. Door op ‘Toon routes’ te klikken zie je de startpunten van de routes die binnen het zichtbare gebied vallen. (Als er teveel routes zijn, zie je alleen de 100 meest recente routes.) Je kunt de routes filteren met de afstands-schuif: door één van beide bolletjes te verslepen kun je een minimum of maximum afstand instellen.

Ook kun je ervoor kiezen om alleen je eigen routes te laten zien. Deze kun je ook snel terugvinden in het lijstje van de vijf routes die je het laatst bekeken hebt. Een uitgebreider overzicht vind je als je op ‘Routes beheren’ klikt, daar vind je al je routes eigen terug, je kunt filteren door een woord in te typen, en sorteren door op een kolom header te klikken. Vanuit deze uitgebreide lijst kun je de route bekijken, bewerken of verwijderen.

Als je op het startpunt van een route klikt, zie je niet alleen de route op het scherm verschijnen, maar ook een informatieschermpje, waarmee je de route kunt downloaden of delen,

  • Je kunt routes downloaden voor Google Earth en voor Garmin Training Center, of uploaden naar een Garmin Forerunner, je kunt de route dan volgen door de aanwijzingen op het horloge te volgen.
  • Je kunt de route delen via Facebook, Twitter, of Google+.
  • Je kunt natuurlijk ook gewoon het web adres kopiëren en via email of welk kanaal dan ook verspreiden.

Mobiel

Screenshot of RunnerMaps.nl on mobileOp een mobiele telefoon of tablet is dit het scherm waarmee je opent, want deze toestellen lenen zich minder goed voor het bewerken van een route. (Het kan wel, mits je niet al te dikke vingers hebt, of een pennetje gebruikt.) Voor het zoeken van een route zijn de mogelijkheden iets anders: de afstands-schuif is niet beschikbaar (werkt namelijk niet goed met touch-screen).

Op deze toestellen heb je wel de mogelijkheid om je locatie te volgen: klik daarvoor op het knopje met de kompasnaald, linksboven op de kaart. Deze wordt dan geel, en in het midden van de kaart verschijnt een driehoekige pijl. Deze geeft de richting aan waarin je toestel wijst, en als de GPS gevonden is, wordt de kaart automatisch aangepast zodat dit je huidige locatie is. Daarmee is het heel makkelijk om een uitgezette route te volgen—vooral voor fietsers en wandelaars dan, hardlopen terwijl je een mobieltje voor je houdt gaat niet echt lekker.

Om meer ruimte voor de kaart te krijgen, kun je op de groene balk klikken: de menu’s daarboven verdwijnen dan. Nog een keer klikken en de menu’s zijn terug.

Loopgroepen en atletiekverenigingen

Via het derde icoontje (drie gestileerde personen) in het menu linksboven kun je loopgroepen en atletiekverenigingen opzoeken. RunnerMaps heeft een redelijk compleet overzicht van alle groepen in Nederland. Mist er één? Geef het door op de site, dan wordt die toegevoegd, meestal binnen een paar dagen.

Je kunt de groepen zoeken op naam of plaats, of via de kaart. Als je een groep gevonden hebt, vind je in het informatieschermpje het adres van de web site van de loopgroep of atletiekvereniging, en kun je een routebeschrijving maken.

De routebeschrijving wordt gemaakt in Google Maps, zodat je op een PC makkelijk een printje kan maken, of op een mobieltje deze als navigatiehulp kunt gebruiken.

Op je eigen site

Voor webmasters van verenigingen is het interessant te weten dat een route of de locatie van de club op de eigen website geplaatst kunnen worden. Hieronder zie je bijvoorbeeld de Dam tot Dam loop.

Het web adres hiervan is https://runnermaps.nl/route/2616 en je kunt deze invoegen met de volgende code:

<iframe src=”https://runnermaps.nl/route/2616?view=embed”></iframe>

In de iframe kun je vanzelfsprekend ook een width en height aangeven.

Een voorbeeld van een ingevoegde clublocatie vind je bij AV Sparta – locatie Zuiderpark.

In ontwikkeling

RunnerMaps is nog steeds volop in ontwikkeling. Als je suggestie hebt voor dingen die heel handig zouden zijn, of wellicht iets tegen komt wat niet goed werkt, laat het dan even weten, in een commentaar hieronder als het voor anderen ook interessant is, anders via het contact formulier.

3 gedachten over “Een nieuwe RunnerMaps

  1. Harry

    Update 3 mei: het is nu ook mogelijk om fietsknooppunten in België en Nederland te tonen op de kaart. Makkelijk voor de navigatie onderweg, je hoeft dan alleen maar deze knooppunten te onthouden.

  2. Ray

    Beste Harry,
    Ik zou de uitgestippelde routes erg graag naar Google Maps willen kunnen exporteren, opdat ik tijdens het hardlopen Google Maps op mijn Iphone aan kan zetten voor de navigatie. Is dat mogelijk? Zo ja: hoe?
    Of kan ik Google Earth ook gebruiken voor navigatie? Zo ja: hoe?
    Mvg Ray

    1. Harry Bericht auteur

      Hallo Ray,
      Ja, dat is (nog) een experimentele mogelijkheid; als je nu een route opent, zie je een icoontje van Google Maps. Als je daarop klikt, wordt de route in Google Maps geopend. In Google Maps krijg je ook een routebeschrijving te zien.
      Dit werkt voor Google Maps in een browser, maar ik heb het nog niet werkend gekregen voor de Google Maps app op een Android. Ik hoor graag je ervaringen met Google Maps op een iPhone.

      Alternatief is de route als GPX bestand te downloaden, er zijn verschillende apps die je aan de hand van een GPX bestand de weg wijzen.

      Er is wel een verschil: Google Maps gebruikt de route informatie, gaat eventueel de route opnieuw berekenen, en geeft een routebeschrijving. Het GPX bestand geeft zowel route als track (spoor), maar de meeste apps gebruiken alleen de track. Dat geeft geen routebeschrijving, je volgt dan het spoor op de kaart.

      Groeten,
      Harry

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.